Jesteś tutaj: OgródwSieci.pl » Nasiona » Warzyw » Kapusta » Kapusta głowiasta biała AMAGER 2 gram
OPIS

 

KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA

odmiana AMAGER

Początki uprawy datuje się na pierwsze stulecie przed naszą erą. Znana już w starożytnym Rzymie.
Częścią jadalną kapusty są liście. Kapustę spożywa się w postaci surówek, gotowaną i jako produkt kwaszony. Warzywo zawiera węglowodany, witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz aminokwasy. Od wieków, sokiem z surowej kapusty leczono chorobę wrzodową, oparzenia, odmrożenia, anemie i obrzęki. Współczesne badania potwierdzają możliwość profilaktycznego działania przeciw zagrożeniom nowotworowym dzięki zawartości indoli, flawonoidów oraz innych przeciwutleniaczy.

Wymagania: jest rośliną klimatu umiarkowanego i łatwiej znosi chłody niż zbyt wysokie temperatury. Jest warzywem wrażliwym na niedobór światła i ma bardzo wysokie wymagania wodne.Odpowiednie pod uprawę kapusty są gleby gliniaste, mady, czarnoziemy, czarne ziemie i gleby piaszczysto-gliniaste, natomiast nie nadają się gleby ciężkie. Kapusty wczesne, średnio wczesne i odmiany do przechowywania zimowego uprawia się z rozsady.

Odmiana późna. Tworzy główki duże, kuliste bardzo zwięzłe. Odmiana o wysokich walorach smakowych. Nadaje się do bezpośredniego zaopatrzenia rynku oraz do przechowywania. Bardzo dobra do kwaszenia. Wykazuje małe skłonności do pękania.

Opis:

  • Norma wysiewu: 0,3-0,6 kg/1ha
  • Termin wysiewu: 2-3 dekada IV
  • Termin sadzenia: 2 dekada V-2 dekada VI
  • Rozstawa: 50x50 cm
  • Wegetacja: 165-170 dni
  • Termin zbioru: 2-3 dekada X
  • Gramatura: 2 g
Przeznaczenie do bezpośredniego spożycia
do duszenia
do gotowania
do sałatek i surówek
do smażenia
Rodzaj odmiany późna
Sposób uprawy z rozsady
Stanowisko słoneczne
Termin zbioru październik
Wymagania potrzebuje silnego nawodnienia
roślina klimatu umiarkowanego
tolerancyjna na chłody
kapusta do kwaszenia, dobra kapusta Kod: 1033 2732.0001
Brak informacji o przeglądanych produktach.