Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
NASIONA
Warzyw Arbuz Bób Burak Cebula Cukinia Dynia Fasola Groch Kalarepa Kapusta Koper Marchew Ogórek Papryka Pietruszka Pomidor Por Rzodkiew i rzodkiewka Sałata Seler Szpinak Nasiona na kiełki Inne nasiona Kwiatów Traw Ziół Inne
OGÓREK GRUNTOWY
odmiana POLAN F1
Owocem jest rzekoma jagoda, powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym. Owoce ogórka można spożywać w bardzo różnych fazach ich wzrostu i rozwoju, na surowo, w postaci różnych przetworów, a także gotowane. Są bardzo soczyste, zawierają dużo wody, bo aż 96%. Cenione są przede wszystkim ze względu na wysokie wartości smakowe oraz zawartości soli mineralnych i witamin. Zawierają potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, krzem, chlor.
Wymagania: odznacza się najwyższymi wymaganiami klimatycznymi. Wymaga do prawidłowego wzrostu wysokiej temperatury powietrza oraz nagrzanej gleby. Ogórek jest rośliną wrażliwą na zimne wiatry. Wymaga światła intensywnego, raczej rozproszonego. Ma bardzo wysokie wymagania wodne i glebowe. Ogórki gruntowe uprawia się z siewu wprost do gruntu. Zbiór ogórków przeprowadza się w miarę dorastania kilkakrotnie w ciągu sezonu.
Bardzo plenna, znana od dawna i powszechnie uprawiana odmiana. Owoce grubobrodawkowe, zielone z jaśniejszymi smugami, cylindryczne, zaokrąglone na końcach. Przeznaczona do konserwowania i kwaszenia.
Opis:
- Norma wysiewu: 2-2,5 kg/1ha
- Termin wysiewu: 1-2 dekada V
- Rozstawa: 10x135 cm
- Wegetacja: 60-65 dni
- Termin zbioru: 2 dekada VII-3 dekada VIII
- Gramatura: 5 g
do konserwowania
do kwaszenia
słoneczne
powinnna być osłonięta od wiatru
wymaga nagrzanych gleb
wymaga wysokiej temperatury