Jesteś tutaj: OgródwSieci.pl » Nasiona » Warzyw » Seler » Seler korzeniowy EDWARD 1 gram
OPIS

 

SELER KORZENIOWY

odmiana EDWARD

W czasach starożytnych seler stosowany był jako roślina ozdobna i lecznicza. Seler korzeniowy jest uprawiany dopiero od XVIII wieku.  Korzeń spichrzowy selera zawiera duże ilości soli mineralnych: potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu i żelaza i niewiele witamin z grupy B i witaminy C. W blaszkach i ogonkach liściowych tego warzywa znajduje się więcej soli mineralnych i witamin niż w korzeniu. We wszystkich częściach selera znajduje się olejek eteryczny pobudzający apetyt, trawienie i czynność nerek.

Wymagania: jest rośliną klimatu umiarkowanego, jako roślina błotna, seler potrzebuje do swego wzrostu dużo wody. W czasie całego okresu wegetacji wilgotność gleby powinna przekraczać 60% ogólnej pojemności wodnej. Warzywo ma duże wymagania glebowe.  Z uwagi na długi okres wegetacji oraz na długi okres kiełkowania nasion uprawa tego warzywa w gruncie możliwa jest jedynie z rozsady. Ważne jest aby rośliny nie były sadzone głębiej niż rosły w czasie produkcji rozsady. Najlepiej przechowuje się selery w kopcach, przy czym niezbędne jest dokładne przesypywanie piaskiem tak by poszczególne korzenie nie stykały się ze sobą.

Odmiana wczesna, plenna, posiadająca małą rozetę liściową. Zgrubienie korzeniowe prawie kuliste, nieco spłaszczone. Miąższ ścisły, biały, jędrny, aromatyczny. Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i do przechowywania.

Opis:

  • Norma wysiewu: 0,1-0,2 kg/1ha
  • Termin wysiewu: 2 dekada II-2 dekada III
  • Termin sadzenia: 2 dekada V
  • Rozstawa: 30x45 cm
  • Wegetacja: 240-280 dni
  • Termin zbioru: 2 dekada X-1 dekada XI
  • Gramatura: 1 g
Przeznaczenie do bezpośredniego spożycia
na użytek zimowy
Rodzaj odmiany wczesna
Sposób uprawy z rozsady
Stanowisko półcieniste
słoneczne
Termin zbioru od października do listopada
Wymagania duże wymagania glebowe
potrzebuje silnego nawodnienia
roślina klimatu umiarkowanego
Kod: 1300 0001.0001
Brak informacji o przeglądanych produktach.