Jesteś tutaj: OgródwSieci.pl » Nasiona » Warzyw » Seler » Seler naciowy NUGET 0.5 gram
OPIS

 

SELER NACIOWY

odmiana NUGET

Jako warzywo seler naciowy był uprawiany znacznie wcześniej niż korzeniowy. Do Polski został przywieziony z Włoch w pierwszej połowie XVI w. Jest ciągle jeszcze niedoceniany w naszym kraju, ale bardzo popularny w krajach Europy Zachodniej i USA. Jadalne są mięsiste ogonki liściowe. Seler naciowy ma bogatszy skład chemiczny niż seler korzeniowy i należy do najwartościowszych warzyw. Długie, mięsiste ogonki liściowe, spożywane na surowo, gotowane lub duszone, odznaczają się dużą wartością odżywczą, smakową, dietetyczną i leczniczą. Zawierają dużo witaminy C oraz składników mineralnych, zwłaszcza potasu i wapnia. Znajdujące się we wszystkich częściach rośliny olejki eteryczne działają pobudzająco na trawienie i na czynność niektórych organów, np. nerek. Seler, dzięki zawartości 3-butyloftalidu, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu, chroni także przed zawałem i udarem mózgu. Zawiera też psoraleny, związki, które zapobiegają łuszczycy. Ponadto seler naciowy jest przydatnym surowcem dla przemysłu spożywczego i służy do wyrobu np.: zup, koncentratów, gotowych dań, soków warzywnych, mrożonek.

Wymagania: seler naciowy ma duże wymagania glebowe oraz wodne. Uprawia się go z rozsady. Pierwsze zbiory ogonków liściowych przeprowadza się już po 40-60 dniach od daty sadzenia. Przed zbiorem zaleca się bielenie ogonków liściowych.

Opis:

  • Norma wysiewu: 0,1-0,2 kg/1ha
  • Termin wysiewu: 1 dekada IV
  • Termin sadzenia: 1 dekada VI
  • Rozstawa: 30x40 cm
  • Wegetacja: 90-135 dni
  • Termin zbioru: 2 dekada VII-3 dekada VIII
  • Gramatura: 0,5 g
Przeznaczenie do mrożenia
do produkcji koncentratów
do produkcji soków
wykorzystywana do zup
Rodzaj odmiany średnia
Sposób uprawy z rozsady
Stanowisko półcieniste
słoneczne
Termin zbioru od lipca do sierpnia
Wymagania duże wymagania glebowe
Kod: 1303 1053.0002
Brak informacji o przeglądanych produktach.