Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
NASIONA
Warzyw Arbuz Bób Burak Cebula Cukinia Dynia Fasola Groch Kalarepa Kapusta Koper Marchew Ogórek Papryka Pietruszka Pomidor Por Rzodkiew i rzodkiewka Sałata Seler Szpinak Nasiona na kiełki Inne nasiona Kwiatów Traw Ziół Inne
BURAK LIŚCIOWY
odmiana RHUBARB CHARD
Burak liściowy zwany boćwiną, nie tworzy korzenia spichrzowego. Jego częścią jadalną są bardzo duże, mięsiste, pomarszczone liście barwy zielonej, które można spożywać jak szpinak oraz grube, szerokie ogonki liściowe koloru białego lub czerwonego, które podaje się z wody jako kalafior. Najsmaczniejsze są najmłodsze liście. Z całego pędu (liście z ogonkiem) można przyrządzić wiosenną zupę tzw. botwinkę, równie smaczną jak z buraków ćwikłowych.
Liście bardzo duże, pokarbowane, bordowozielone. Ogonki liściowe wiśniowoczerwone, grube. Nerwy liściowe płaskie, szerokie, wiśniowoczerwone. Częścią jadalną są duże, mięsiste liście przyrządzane jak szpinak oraz soczyste ogonki liściowe. Najsmaczniejsze są młode liście i ogonki liściowe.
Opis:
- Norma wysiewu: 15-20 kg/1ha
- Termin wysadzania: 1 dekada III (rozsada); 3 dekada IV (wysiew)
- Termin sadzenia: 2 dekada IV
- Rozstawa: 30x20 cm
- Wegetacja: 53-70 dni
- Termin zbioru: 3 dekada VI
- Gramatura: 3 g
do gotowania
wykorzystywana do zup
słoneczne