Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
KOLENDRA SIEWNA
CARIANDRUM SATIVUM
Roślina jednoroczna. Pochodzi z Azji Mniejszej i północnej Afryki. Częścią jadalną są owoce kolendry o specyficznym, korzennym zapachu. Znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym jako przyprawa do konserw mięsnych, dodatek do wędlin. Jest przyprawą do tłustych mięs i pasztetów, dodaje się ją do marynowania ogórków, buraków, grzybów, jest także składnikiem przyprawy do pierników. Ponadto kolendra ma działanie przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne, żółciopędne, uspokajające i wzmacniające. Pobudza wydzielanie soków trawiennych.
Wymagania: do jej uprawy wybiera się tereny ciepłe, dobrze nasłonecznione, rośnie na każdej glebie za wyjątkiem gleb podmokłych i kwaśnych. Uprawia się z siewu wprost do gruntu. Do zbioru należy przystąpić gdy 1/3 owoców w baldachu jest dojrzała.
Opis:
- Liczba nasion: 130-140 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 12-15 kg/1ha
- Termin wysiewu: 1-2 dekada IV
- Rozstawa: 15x40 cm
- Wegetacja: 120-140 dni
- Termin zbioru: 2-3 dekada VIII
- Gramatura: 3 g
odmiana światłolubna