Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
MAJERANEK
ORIGANUM MAJONARA
Roślina jednoroczna. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji i północnej Afryki. Surowcem jest ziele majeranku zawierajace olejki etryczne, garbniki, sole mineralne ,kwas askorbinowy, karoten. Majeranek charakteryzuje się korzennym zapachem i smakiem, dzięki czemu znajduje zastosowanie w przemyśle mięsnym, rybnym jest przyprawą do potraw z roślin strączkowych, zup i pasztetów. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, lekko powoduje zwiększenie wydzielania soków trawiennych. Ze względu na swoje właściwości lecznicze jest surowcem w przemyśle farmaceutycznym między innymi jako składnik maści majerankowej stosowanej w stanach zapalnych błony śluzowej nosa.
Wymagania: majeranek jest rośliną, która do właściwego rozwoju potrzebuje gleby żyznej, próchnicznej zasobnej w wapń, stanowiska ciepłego i nasłonecznionego. Majeranek uprawia się z siewu wprost do gruntu, lub z wcześniej przygotowanej rozsady. Zbiór należy przeprowadzić tuż przed kwitnieniem roślin.
Opis:
- Liczba nasion: 4500-4600 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 4-6 kg/1ha
- Termin wysiewu: 2 dekada III-3 dekada IV
- Termin sadzenia: 2 dekada V
- Rozstawa: 20x40 cm
- Wegetacja: 100-130 dni
- Termin zbioru: 3 dekada VI-1 dekada VII
- Gramatura: 1 g
z rozsady
odmiana światłolubna
potrzebuje gleb próchniczych
potrzebuje żyznych gleb