Jesteś tutaj: OgródwSieci.pl » Nasiona » Ziół » Melisa lekarska 0.3 gram
OPIS

 

MELISA

MELISSA OFICINALIS

Roślina wieloletnia. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. Surowcem przyprawowym melisy są liście i ziele. Liście nadają potrawom aromatyczny smak. Oryginalny aromat melisy harmonijnie łączy się z innymi przyprawami, dzieki czemu tworzy doskonałe kompozycje smakowe. Melisa w połączeniu z koprem, estragonem i ogórecznikiem stanowi idealny dodatek do zielonej sałaty. Świeże liście melisy są przyprawą do sosów, surówek, drobiu, cielęciny, grzybów i ryb morskich. Liście melisy są wykorzystywane w przemyśle spirytusowym przy wyrobie wódek, likerów ziołowych. W przemyśle farmaceutycznym melisa jest wykorzystywana do produkcji mieszanek ziołowych. Melisa posiada właściwości przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, uspokajające i obniżające ciśnienie krwi. Działa przeciwzapalnie w schorzeniak układu pokarmowego.

Wymagania: dobrze rośnie w warunkach klimatycznych Polski. Potrzebuje stanowiska słonecznego, ciepłego,osłonietego od wiatru, gleba powinna być żyzna, lekka, zasobna w wapń. Melisę można uprawiać z siewu wprost do gruntu, z rozsady lub przez podział rośliny matecznej. Melisę zbiera się przd kwitnieniem.

Opis:

  • Liczba nasion: 1500-1600 szt. w gramie
  • Norma wysiewu: 4-5 kg/1ha
  • Termin wysiewu: 2 dekada III-3 dekada IV
  • Termin sadzenia: 2 dekada V
  • Rozstawa: 40x40 cm
  • Wegetacja: 3-4 lata
  • Termin zbioru: 2-3 dekada VIII
  • Gramatura: 0.3 g
Sposób uprawy z siewu
z rozsady
Termin zbioru sierpień
Wymagania odmiana ciepłolubna
odmiana światłolubna
odporna na niekorzystne warunki
powinnna być osłonięta od wiatru
wymaga gleb lekkich i żyznych
Kod: 789 7712.0001
Brak informacji o przeglądanych produktach.