Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
ROZMARYN
ROSMARINUS OFFICIALIS
Roślina wieloletnia, zimozielona, pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. Surowcem przyprawowym jest ziele i wysuszone liście rozmarynu o gorzkim i palącym smaku oraz silnym kamforowym zapachu. Jest to przyprawa bardzo popularna we Francji i Włoszech. Rozmaryn jest przyprawą dodawaną do dziczyzny oraz pieczonych ziemniaków. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo, przeciwbólowo, żółciopędnie, wzmacnia układ nerwowy. Zioło to jest wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym, jest także stosowany do aromatyzowania wódek, miodów i likerów.
Wymagania: jest to roślina klimatu ciepłego potrzebuje do właściwego rozwoju dużej ilości światła i ciepła, w naszym klimacie może wymarzać w gruncie, wskazane jest podłoże żyzne i próchniczne. Uprawia się z siewu bezpośrednio do doniczek oraz przez sadzonki półzdrewniałe. Rozmaryn zbiera się w pełni kwitnienia.
Opis:
- Liczba nasion: 790-800 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 3 kg/1ha
- Termin wysiewu: 2-3 dekada III
- Termin sadzenia: 2 dekada V-3 dekada VII
- Rozstawa: 15x15 cm
- Wegetacja: 3-4 lata
- Termin zbioru: 3 dekada VI-3 dekada VIII
- Gramatura: 0.2 g
odmiana światłolubna
potrzebuje gleb próchniczych
potrzebuje żyznych gleb
wrażliwa na przymrozki