Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
RUCOLA
ERUCA SATIVA
Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. Młode liście rukoli zbiera się przed kwitnieniem z używa się jak sałaty. Liście mają pikantny, gorzki smak. Jest częstym składnikiem sałatek, dodaje się do kanapek, twarogów i zimnego mięsa. Ma wybitne właściwości dietetyczne. Nasiona zawierają dość duże ilości tłuszczu. Olej w Indiach służy do konserwowania warzyw. Rucola jest zaliczana do roślin leczniczych wzmacniających trawienie.
Wymagania: jest rośliną ciepłolubną, potrzebuje stanowiska słonecznego i niezbyt wilgotnego, piaszczysto-gliniaste wzbogacone kompostem. Uprawia się z siewu do gruntu. Liście obrywa się przed kwitnieniem.
Opis:
- Liczba nasion: 640-650 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 2-2,5 kg/1ha
- Termin wysiewu: 1-2 dekada V
- Rozstawa: 5x15 cm
- Wegetacja: 60-70 dni
- Termin zbioru: 1-2 dekada VII
- Gramatura: 0.5 g
Sposób uprawy
z siewu
Termin zbioru
lipiec
Wymagania
niske wymagania wodne
odmiana ciepłolubna
odmiana światłolubna
odmiana ciepłolubna
odmiana światłolubna