Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
RUMIANEK POSPOLITY
MATRICARIA CHAMOMILLA
Występuje na polach, nieużytkach, pastwiskach i przydrożach w całej Polsce, Europie i innych krajach świata. Do upraw, w celach leczniczych, wprowadzono odmiany bogate w olejek lotny i dobrze rosnące na glebie zasobnej w wapń. Surowcem są koszyczki kwiatowe rumianku, zbiera się w stanie suchym od maja do późnej jesieni. Najwartościowszy surowiec uzyskuje się zrywając koszyczki wpół rozwinięte. Ponieważ świeże koszyczki rumianku łatwo się zagrzewają, należy je po zerwaniu bezzwłocznie suszyć w cieniu i w przewiewie lub w suszarni w temperaturze nie przekraczającej 40° C.
Rumianek działa przeciwzapalnie, wiatropędnie, przeciwskurczowo i antyseptycznie. Ma także działanie przeciwalergicznie. Napar rumianku podaje się w przypadku nieżytu żołądka i jelit, przy wzdęciach i kolce jelitowej, w różnych stanach zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego, jak również w przewlekłym zapaleniu nerek i pęcherza. Napar rumianku ma szczególne zastosowanie przy wzdęciach, kolkach i zaburzeniach w przewodzie pokarmowym u niemowląt i u małych dzieci. Rumianek pospolity uprawia się wyłącznie z nasion siewu wprost do gruntu we wrześniu. Nasionka zachowują zdolność kiełkowania od 3 do 4 lat.
Opis:
- Liczba nasion: 9800-10000 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 1,5-2 kg/1ha
- Termin wysiewu: 1-2 dekada IX
- Rozstawa: 5x15 cm
- Wegetacja: 300-320 dni
- Termin zbioru: 3 dekada VII-2 dekada VIII
- Gramatura: 0.3 g