Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
NASIONA
Warzyw Arbuz Bób Burak Cebula Cukinia Dynia Fasola Groch Kalarepa Kapusta Koper Marchew Ogórek Papryka Pietruszka Pomidor Por Rzodkiew i rzodkiewka Sałata Seler Szpinak Nasiona na kiełki Inne nasiona Kwiatów Traw Ziół Inne
BÓB
odmiana BIZON
Uprawiany w basenie Morza Śródziemnego już w neolicie. W starożytnym Egipcie odgrywał rolę kultową. Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi. W Chinach uprawiany od 5000 lat.
Owoce: W kształcie obłego strąka zwisającego w dół. Do 12 cm, 2 do 5 nasion rozdzielonych gąbczastymi przegródkami. Nasiona osiągają 35 mm długości. Koloru jasnożółtego lub jasnozielonego, ewentualnie brunatnego. Świeże, zielone ziarno bobu jest cenne ze względu na zawartość białka roślinnego, fosforu i witamin z grupy B. Bób swoją wartością odżywczą i biologiczną przewyższa zarówno groch jak i fasolę.
Wymagania: bób jest odporny na niskie temperatury, nasiona kiełkują w temperaturze 3-4oC, siewki znoszą przymrozki do -4oC, optymalna temperatura dla tych roślin wynosi 18-22oC. Charakteryzuje się dużymi wymaganiami wodnymi w całym okresie wegetacji. Bób nie jest wrażliwy na przedplon, może być uprawiany po roślinach warzywnych i rolniczych w drugim roku po oborniku.
Roślina osiąga wysokość 70-90 cm, strąki 14-17 cm, wewnątrz znajduje sie od 2 do 5 dużych nasion barwy jasnozielone z jasnoszrym znaczkiem. Nasiona moga być przeznaczone do bezpośredniego spożycia, jest to odmiana przydatna również do mrożenia.
Opis:
- Liczba nasion: 1-2 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 180-200 kg/1ha
- Termin wysiewu: 2 dekada IV
- Rozstawa: 60x10 cm
- Wegetacja: 70-75 dni
- Termin zbioru: 1 dekada VII
- Gramatura: 50 g
do gotowania
do mrożenia
wykorzystywana do zup
potrzebuje silnego nawodnienia