Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
NASIONA
Warzyw Arbuz Bób Burak Cebula Cukinia Dynia Fasola Groch Kalarepa Kapusta Koper Marchew Ogórek Papryka Pietruszka Pomidor Por Rzodkiew i rzodkiewka Sałata Seler Szpinak Nasiona na kiełki Inne nasiona Kwiatów Traw Ziół Inne
BÓB
odmiana BONZO
Uprawiany w basenie Morza Śródziemnego już w neolicie. W starożytnym Egipcie odgrywał rolę kultową. Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi. W Chinach uprawiany od 5000 lat.
Owoce: W kształcie obłego strąka zwisającego w dół. Do 12 cm, 2 do 5 nasion rozdzielonych gąbczastymi przegródkami. Nasiona osiągają 35 mm długości. Koloru jasnożółtego lub jasnozielonego, ewentualnie brunatnego. Świeże, zielone ziarno bobu jest cenne ze względu na zawartość białka roślinnego, fosforu i witamin z grupy B. Bób swoją wartością odżywczą i biologiczną przewyższa zarówno groch jak i fasolę.
Wymagania: bób jest odporny na niskie temperatury, nasiona kiełkują w temperaturze 3-4oC, siewki znoszą przymrozki do -4oC, optymalna temperatura dla tych roślin wynosi 18-22oC. Charakteryzuje się dużymi wymaganiami wodnymi w całym okresie wegetacji. Bób nie jest wrażliwy na przedplon, może być uprawiany po roślinach warzywnych i rolniczych w drugim roku po oborniku.
Rośliny średniowysokie o tradycyjnym (niesamokończącym) typie wzrostu. Liczba straków na roślinie 7-9. Strąki długości 12-15cm, zawierające 5-6 dużych nasion koloru beżowego z jasnym znaczkiem. Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia oraz konserwowania. Możliwa jest uprawa przyspieszona, wysiew nasion do pojemników pod koniec lutego, a na stałe miejsce pod koniec marca.
Opis:
- Liczba nasion: 1-2 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 170-250 kg/1ha
- Termin wysiewu: k. II - tunel ; III-IV grunt
- Rozstawa: 30-50x25 cm
- Wegetacja: 75-80dni
- Termin zbioru: V-VIII
- Gramatura: 50 g
do konserwowania
potrzebuje silnego nawodnienia