Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
NASIONA
Warzyw Arbuz Bób Burak Cebula Cukinia Dynia Fasola Groch Kalarepa Kapusta Koper Marchew Ogórek Papryka Pietruszka Pomidor Por Rzodkiew i rzodkiewka Sałata Seler Szpinak Nasiona na kiełki Inne nasiona Kwiatów Traw Ziół Inne
CEBULA
odmiana SŁAWA OŻAROWA
Uprawiana już w starożytności. Częścią jadalną cebuli są zgrubiałe pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte) z dolnej części rośliny oraz zielone liście-szczypior. Olejki eteryczne, znajdujące się w cebuli mają właściwości bakteriobójcze i lecznicze, dzięki czemu roślina ta stanowi cenny surowiec dla przemysłu farmaceutycznego. Bardzo popularne warzywo uprawiane na żyznych glebach. Jest bardzo czuła na brak w glebie składników pokarmowych takich jak azot (brak wzrostu, żółknienie), fosfor (powolny wzrost), potas (brązowienie wierzchołków szczypioru). Cebulę uprawia się z siewu wprost do gruntu, z rozsady oraz z dymki.
Odmiana późna, tworząca duże, kuliste cebule, pokryte żółtą, dobrze przylegającą, twardą łuską. Łuski bardzo mięsiste, barwy biało-zielonej, łagodne w smaku. Bardzo dobrze przechowuje się przez okres zimy. Polecana do produkcji towarowej.
Opis:
- Liczba nasion: 250-400 szt w gramie
- Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
- Termin wysiewu: 3 dekada III-2 dekada IV
- Rozstawa: 6-8x40 cm
- Wegetacja: 140-150 dni
- Termin zbioru: 2 dekada VII-1 dekada IX
- Gramatura: 5 g
na użytek zimowy
wykorzystywana do zup
z rozsady
z dymki
słoneczne