Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
NASIONA
Warzyw Arbuz Bób Burak Cebula Cukinia Dynia Fasola Groch Kalarepa Kapusta Koper Marchew Ogórek Papryka Pietruszka Pomidor Por Rzodkiew i rzodkiewka Sałata Seler Szpinak Nasiona na kiełki Inne nasiona Kwiatów Traw Ziół Inne
CUKINIA
odmiana ASTRA POLKA
Pochodzi z Włoch. Owoce cukini zawierają ok. 91% wody, ponadto białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik i sole mineralne. Zawiera także witaminy C, B1, B2, PP oraz prowitaminę A. W owocach cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Cukinia jest warzywem ciepłolubnym, potrzebuje dużych ilości wody. Roślina wymaga gleb żyznych, zasobnych w próchnicę, przepuszczalnych o pH 6,5-7. Cukinia może być uprawiana z siewu wprost w pole lub z rozsady. W Polsce cukinia jest warzywem coraz częściej uprawianym. Owoce, zależnie od stopnia dojrzałości, używane są do produkcji mrożonek, suszu i konserw.
Odmiana o pokroju krzaczastym, liście ze srebrzystymi plamami. Maczugowate owoce pokryte ciemnozieloną skórką w jaśniejsze, drobne cętki. Plonuje od końca czerwca do pierwszych przymrozków. Odmiana odporna na występujące w Polsce rasy mączniaka rzekomego. Najlepiej spożywać owoce młode do 25-30 cm długości.
Opis:
- Liczba nasion: 3-5szt. w gramie
- Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
- Termin wysiewu: 1 dekada IV (rozsada);1 dekadaV (siew)
- Termin sadzenia: 2 dekada V
- Rozstawa: 80x100 cm
- Wegetacja: 65-70 dni
- Termin zbioru: 3 dekada VII- 1 dekadaVIII
- Gramatura: 3 g
do mrożenia
do produkcji koncentratów
do zapiekania
z rozsady
słoneczne