Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
NASIONA
Warzyw Arbuz Bób Burak Cebula Cukinia Dynia Fasola Groch Kalarepa Kapusta Koper Marchew Ogórek Papryka Pietruszka Pomidor Por Rzodkiew i rzodkiewka Sałata Seler Szpinak Nasiona na kiełki Inne nasiona Kwiatów Traw Ziół Inne
CUKINIA
odmiana SORAYA
Pochodzi z Włoch. Owoce cukini zawierają ok. 91% wody, ponadto białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik i sole mineralne. Zawiera także witaminy C, B1, B2, PP oraz prowitaminę A. W owocach cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Cukinia jest warzywem ciepłolubnym, potrzebuje dużych ilości wody. Roślina wymaga gleb żyznych, zasobnych w próchnicę, przepuszczalnych o pH 6,5-7. Cukinia może być uprawiana z siewu wprost w pole lub z rozsady. W Polsce cukinia jest warzywem coraz częściej uprawianym. Owoce, zależnie od stopnia dojrzałości, używane są do produkcji mrożonek, suszu i konserw.
Odmiana o bardzo kształtnych owocach barwy ciemnozielonej (na młodych owocach widoczne jaśniejsze cętki). Miąższ biały, soczysty, kruchy, bardzo smaczny. Bardzo dobrze wiąże owoce nawet w niższych temperaturach.
Opis:
- Liczba nasion: 3-5szt. w gramie
- Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
- Termin wysiewu: 1 dekada IV(rozsada);1 dekadaV(siew)
- Termin sadzenia: 2 dekada V
- Rozstawa: 80x100 cm
- Wegetacja: 65-70 dni
- Termin zbioru: 3 dekada VII- 1 dekadaVIII
- Gramatura: 3 g
do mrożenia
do produkcji koncentratów
z rozsady
słoneczne