Jesteś tutaj: OgródwSieci.pl » Nasiona » Warzyw » Fasola » Fasola szparagowa zielonostrąkowa JAWA 30 gram
OPIS

 

FASOLA SZPARAGOWA ZIELONOSTRĄKOWA

odmiana JAWA

Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.
Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, dlatego mogą zastąpić w pożywieniu człowieka białko zwirzęce. Nasiona fasoli zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.

Wymagania: fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole.

Odmiana karłowa, średnio wczesna, bardzo plenna. Rośliny wysokości 45-60 cm. Strąki ciemnozielone, proste, długości 11-13 cm, bezwłókniste. W 1 kg znajduje się ok. 220 strąków. Odmina odporna na antraknozę i tolerancyjna wobec bakteriozy. Polecana do bezpośredniego spożycia, do przetwórstwa i zamrażania. Silny system korzeniowy, wysokie osadzenie strąków i ich równomierne dojrzewanie ułatwia zbiór mechaniczny.

Opis:

  • Liczba nasion: 4-6szt. w gramie
  • Termin wysiewu: 10.V - połowa VII
  • Rozstawa: 40-50x10 cm
  • Wegetacja: 110-120 dni
  • Termin zbioru: VII-IX
  • Gramatura: 30 g
Przeznaczenie do bezpośredniego spożycia
do konserwowania
do mrożenia
Rodzaj odmiany średnio wczesna
Sposób uprawy z siewu
Stanowisko półcieniste
słoneczne
Termin zbioru od lipca do sierpnia
Wymagania odmiana ciepłolubna
odporna na choroby
powinnna być osłonięta od wiatru
wrażliwa na przymrozki
fasolka szparagowa, fasolka bezwłókniasta, zielona fasolka Kod: 931 f_jawa
Brak informacji o przeglądanych produktach.