Jesteś tutaj: OgródwSieci.pl » Nasiona » Warzyw » Fasola » Fasola szparagowa zielonostrąkowa MAJORKA 30 gram
OPIS

 

FASOLA SZPARAGOWA ZIELONOSTRĄKOWA

odmiana MAJORKA

Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.
Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, dlatego mogą zastąpić w pożywieniu człowieka białko zwirzęce. Nasiona fasoli zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.

Wymagania: fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole.

Omiana średnio późna, bardzo plenna. Rośliny karłowe wysokości 50-55 cm, o mocnym systemie korzeniowym. Strąki ciemnozielone, długości 15-16 cm, mięsiste, proste, bezwłókniste. W 1 kg znajduje się około 200 strąków. Strąki są doskonałym surowcem do mrożenia i do bezpośredniego spożycia. Wysokie osadzenie strąków i skoncentrowane dojrzewanie umożliwia mechaniczny zbiór. Odmiana odporna na antraknozę, tolerancyjna wobec bakteriozy.

Opis:

  • Liczba nasion: 2-6szt. w gramie
  • Norma wysiewu: 80-120 kg/1ha
  • Termin wysiewu: 2 dekada V
  • Rozstawa: 45x10 cm
  • Wegetacja: 80-85 dni
  • Termin zbioru: 3 dekada VII-2 dekada VIII
  • Gramatura: 30 g
Przeznaczenie do bezpośredniego spożycia
do mrożenia
Rodzaj odmiany średnio późna
Sposób uprawy z siewu
Stanowisko półcieniste
słoneczne
Termin zbioru od lipca do sierpnia
Wymagania odmiana ciepłolubna
odporna na choroby
powinnna być osłonięta od wiatru
wrażliwa na przymrozki
fasolka szparagowa, fasolka bezwłókniasta, zielona fasolka Kod: 932 f_majorka
Brak informacji o przeglądanych produktach.