Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
NASIONA
Warzyw Arbuz Bób Burak Cebula Cukinia Dynia Fasola Groch Kalarepa Kapusta Koper Marchew Ogórek Papryka Pietruszka Pomidor Por Rzodkiew i rzodkiewka Sałata Seler Szpinak Nasiona na kiełki Inne nasiona Kwiatów Traw Ziół Inne
FASOLA SZPARAGOWA ŻÓŁTOSTRĄKOWA
odmiana BATUTA
Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.
Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, dlatego mogą zastąpić w pożywieniu człowieka białko zwirzęce. Nasiona fasoli zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.
Wymagania: fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole.
Odmiana oryginalna, szparagowa, karłowa, żółtostrąkowa. Przeznaczona do bezpośredniego zaopatrzenia rynku i dla przetwórstwa. Charakteryzuje się tolerancją wobec bakteriozy obwódkowej i antraknozy. Pokrój rośliny krzaczasty, zwarty. Wysokość roślin – średnia. Termin kwitnienia – wczesny. Kwiaty całkowicie białe. Strąki są umieszczone w górnej części rośliny, dlatego zbiór mechaniczny jest ułatwiony. Strąk żółty, bez włókna, średniej długości (10-13 cm), w przekroju poprzecznym okrągły o średnicy 9-10 mm. Najniżej zawieszone strąki znajdują się na wysokości ok. 18 cm nad ziemią. W plonie ogólnym duży udział strąków kształtnych. Nasiona małe o niewielkiej masie.
Opis:
- Liczba nasion: 2-6 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 70-100 kg/1ha
- Termin wysiewu: 2 dekada V
- Rozstawa: 10x40 cm
- Wegetacja: 70-75 dni
- Termin zbioru: 2-3 dekadaVII
- Gramatura: 50 g
do konserwowania
do mrożenia
słoneczne
odporna na choroby
potrzebuje silnego nawodnienia
powinnna być osłonięta od wiatru
wrażliwa na przymrozki