Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
NASIONA
Warzyw Arbuz Bób Burak Cebula Cukinia Dynia Fasola Groch Kalarepa Kapusta Koper Marchew Ogórek Papryka Pietruszka Pomidor Por Rzodkiew i rzodkiewka Sałata Seler Szpinak Nasiona na kiełki Inne nasiona Kwiatów Traw Ziół Inne
FASOLA SZPARAGOWA ŻÓŁTOSTRĄKOWA
odmiana GALOPKA
Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.
Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, dlatego mogą zastąpić w pożywieniu człowieka białko zwirzęce. Nasiona fasoli zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.
Wymagania: fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole.
Odmiana średnio wczesna. Rośliny wysokie (50-55 cm), krzaczaste ze strąkami osadzonymi w górnej części. Strąki jasnokremowe, proste, bez przewężeń, lekko spłaszczone, długości 12-14 cm, bezwłókniste, bardzo smaczne. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Odporna na antraknozę i mało podatna na bakteriozę obwódkową. Rośliny nie wylegają.
Opis:
- Liczba nasion: 2-6 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 70-100 kg/1ha
- Termin wysiewu: 2 dekada V
- Rozstawa: 10x40 cm
- Wegetacja: 70-75 dni
- Termin zbioru: 2-3 dekadaVII
- Gramatura: 50 g
do konserwowania
do mrożenia
słoneczne
odporna na choroby
potrzebuje silnego nawodnienia
powinnna być osłonięta od wiatru
wrażliwa na przymrozki