Jesteś tutaj: OgródwSieci.pl » Nasiona » Warzyw » Fasola » Fasola szparagowa żółtostrąkowa WSTĘGA 50 gram
OPIS

 

FASOLA SZPARAGOWA ŻÓŁTOSTRĄKOWA

odmiana WSTĘGA

Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.
Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, dlatego mogą zastąpić w pożywieniu człowieka białko zwirzęce. Nasiona fasoli zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.

Wymagania: fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole.

Odmiana karłowa, średnio późna. Rośliny średniej wysokości o pokroju krzaczastym. Strąki płaskie, szerokie (1,8-2 cm), długości 12-13 cm, żółte z antocyjanowymi smugami, bezwłókniste, bardzo smaczne, o masłowej konsystencji. Odmiana polecana do bezpośredniego spożycia. Tolerancyjna wobec bakteriozy obwódkowej i antraknozy.

Opis:

  • Liczba nasion: 2-6 szt. w gramie
  • Norma wysiewu: 70-100 kg/1ha
  • Termin wysiewu: 2 dekada V
  • Rozstawa: 10x40 cm
  • Wegetacja: 70-75 dni
  • Termin zbioru: 2-3 dekadaVII
  • Gramatura: 50 g
Przeznaczenie do bezpośredniego spożycia
Rodzaj odmiany średnio wczesna
Sposób uprawy z siewu
Stanowisko półcieniste
słoneczne
Termin zbioru sierpień
Wymagania odmiana ciepłolubna
odporna na choroby
potrzebuje silnego nawodnienia
powinnna być osłonięta od wiatru
wrażliwa na przymrozki
fasolka szparagowa, delikatny masłowy smak, żółta fasolka, fasola bez włókien Kod: 948 f_wstega
Brak informacji o przeglądanych produktach.