Zapraszamy do subskrypcji
naszego newslettera.
NASIONA
Warzyw Arbuz Bób Burak Cebula Cukinia Dynia Fasola Groch Kalarepa Kapusta Koper Marchew Ogórek Papryka Pietruszka Pomidor Por Rzodkiew i rzodkiewka Sałata Seler Szpinak Nasiona na kiełki Inne nasiona Kwiatów Traw Ziół Inne
GROCH CUKROWY
odmiana KENT
Pochodzi z Azji i Europy. Znany i uprawiany był już w starożytnym Egipcie i w Indiach. Na grochu zwyczajnym prekursor genetyki Grzegorz Mendel prowadził fundamentalne badania nad dziedziczeniem. Ich efektem są prawa Mendla.
Wymagania: groch jest rośliną klimatu chłodnego, wytrzymuje przymrozki do -4oC. Groch ma duże wymagania wodne zwłaszcza w fazie kwitnienia i zawiązywania strąków. Do uprawy najlepiej nadają się gleby piaszczysto-gliniaste, zasobne w próchnicę, przepuszczalne, szybko nagrzewające się. Groch uprawia się z siewu wprost do grunty. U grochu cukrowego spożywa się zielone strąki wraz z niedojrzałymi nasionami, najczęściej na surowo.
Odmiana cukrowa, wczesna (okres wegetacji 70-75 dni). Rośliny wysokości około 70 cm. Strąki długości 6,5-7 cm, bez wyściółki pergaminowej z dużymi, jasnozielonymi ziarnami o słodkim smaku. Spożywa się w całości strąk z ziarnem.
Opis:
- Liczba nasion: 4-8 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 200-300 kg/1ha
- Termin wysiewu: 3 dekada III-1 dekada IV
- Rozstawa: 25x50 cm
- Wegetacja: 75-80 dni
- Termin zbioru: 3 dekada VI
- Gramatura: 50 g
do gotowania
słoneczne
roślina klimatu chłodnego
tolerancyjna na chłody