695 194 882
Jesteś tutaj: OgródwSieci.pl » Poradniki » Nawożenie roślin wieloletnich

Nawożenie roślin wieloletnich

Nawożenie jest jedną z podstawowych prac w ogrodzie. Słaby wzrost roślin, brązowienie igieł oraz blade liście to przesłanki sugerujące konieczność nawożenia, ponieważ naszym roślinom doskwiera niedobór składników odżywczych.
Nawożenie jest szczególnie ważne w przypadku roślin wieloletnich, ponieważ stanowi kluczowy czynnik ich wzrostu i rozwoju.

Wyróżniamy dwa rodzaje nawożeń: organiczne i mineralne.

Nawozy mineralne można nabyć jako gotowe mieszanki, przeznaczone do odpowiednich gatunków roślin: kwitnących, iglaków oraz wrzosowatych. Trzeba jedynie uważać, by nie przedawkować tych nawozów, bo większa ilość może być dla roślin szkodliwa. Podobnie należy zwracać uwagę na dzieci bawiące się w ogrodzie, ponieważ niektóre nawozy mineralne produkowane są w formie kuleczek, które mogą stać się przedmiotem zainteresowania dla dzieci. Tego rodzaju użyźniacze należy stosować zawsze zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

Nawozy organiczne są tanie, łatwo dostępne i ekologiczne. Doskonale wzbogacają glebę w składniki odżywcze. Najczęściej stosujemy obornik, kompost, gnojówki oraz nawozy zielone.

Najlepszy jest obornik bydlęcy i koński, ze względu na dużą ilość składników mineralnych i próchnicy. Obornik po przywiezieniu należy jak najszybciej przekopać. Tego typu nawożeń dokonujemy raz na 3-5 lat, najlepiej jesienią.


Obornika ptasiego (kurzego i gołębii) należy używać bardzo ostrożnie, aby nie spalić roślin, ponieważ w dużym stężeniu jest on silnie żrący. Najlepiej stosować go rozcieńczony: pół wiadra tego nawozu zalewamy pięcioma wiadrami wody, dobrze mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 2 tygodnie. Po tym czasie powinien przefermentować. Dodajemy kolejne pięć wiader wody, mieszamy i takim roztworem możemy podlewać rośliny.

Podobnie rzecz ma się z obornikiem bydlęcym. Jedno wiadro obornika krowiego zalewamy 4 wiadrami wody i odstawiamy do przefermentowania na ok. 10 dni. Następnie jeśli nawożone rośliny są starsze, kilkuletnie, dobrze rozrośnięte, to jedno wiadro takiego fermentu rozcieńczamy 4 wiadrami wody. Natomiast jeżeli chcemy nawozić rośliny młode, rozcieńczamy sfermentowany obornik w 10 wiadrach wody. Obornikiem podlewamy ziemię wokół roślin, starając się uważać, żeby ani kropla nie spadła na liście i łodygi. Potem przysypujemy podlane miejsca ziemią. Obydwa rodzaje nawozów stosujemy dwa razy w roku: w maju i w czerwcu lub w lipcu. Potem nie należy ich stosować, ponieważ rośliny muszą zacząć przygotowywać się do zimy, a użyźnienie gleby wokół nich może być dla nich zbyt dużym szokiem.

Kompost z kolei jest najłatwiej osiągalnym rodzajem nawozu, dostępnym każdemu ogrodnikowi. Aby powstał, muszą zostać spełnione określone warunki. Powinien być składowany w niezbyt szczelnych pojemnikach, tak aby powietrze miało do niego stały dopływ. W przypadku pojemników plastikowych kompost trzeba raz na jakiś czas przekopywać, by dostało się do niego powietrze i mogły zachodzić procesy gnilne. Na kompost nie powinno się wyrzucać chwastów, w tym zawierających nasiona oraz chorych roślin. Można natomiast obierki, skoszoną trawę, liście drzew, drobne gałęzie, resztki warzyw i owoców.


Najbardziej wartościowe są gnojówki powstałe ze skrzypu, pokrzywy i mniszka lekarskiego. Zawierają one wysokie stężenia substancji odżywczych i składników mineralnych. Do sporządzenia takiej gnojówki, np. z pokrzyw, potrzebny będzie plastikowy pojemnik. Do ¼ napełniamy go pokrzywami i dolewamy wody. Następnie pojemnik przykrywamy i codziennie mieszamy zawartość. Po 2 tygodniach nawóz powinien być gotowy. Rozcieńczonym (50 ml gnojówki / 5l wody) podlewamy rośliny. Innym typem nawozu naturalnego jest biohumus. Nie posiada on przykrego zapachu, ponieważ jest produktem powstałym na skutek trawienia roślin przez dżdżownice kalifornijskie.

Nawozy zielone powstają z roślin takich jak łubin, które po wyrośnięciu na około 40 cm przekopuje się.

Nawozy wapniowe są idealne, by odkwasić glebę. Działają powoli, lecz długotrwale, dostarczają wapnia, magnezu i innych pierwiastków. Nawozi się nimi rośliny raz na kilka lat, najlepiej jesienią.

Nawozy syntetyczne powinny być używane bardzo ostrożnie, aby nie dopuścić do powstania zbyt ich wysokiego stężenia w glebie.

Nawożąc rośliny wieloletnie należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim powinny być nawożone w czasie do połowy lata. Do ich nawożenia należy używać oborniku, kompostu oraz przekompostowanej kory lub torfu. Dodatkowo możemy je obsypywać nawozem mineralnym. Drzew owocowych nie należy odżywiać nawozami zawierającymi chlor, choć można stosować nawozy mineralne.

Odrębne zagadnienie to nawożenie krzewów. Jeśli ziemia była nawieziona przed sadzeniem, to wystarczy powtórzyć zabieg po 2-3 latach. Jeżeli natmiast krzewy przestaną się dobrze rozwijać, liście zaczną żółknąć i przedwcześnie wypadać, to oznacza, że trzeba znowu zasilić glebę składnikami odżywczymi. Czasem warto pozostawić opadłe jesienią liście na zimę pod krzewami, nie grabić ich, wiosną lekko tylko przekopać ziemię. W ten sposób utracone składniki mineralne niejako zostaną z powrotem pobrane przez rośliny.


Źródła: http://ogrod-amat.strefa.pl, http://www.moj-ogrodnik.pl, http://www.krzewy.co.pl/
Brak informacji o przeglądanych produktach.